SRH1-1215, spínání v nule

SRH1-1215
VýrobceAutonics

Ovládací napětí:     4-30VDC

Výstupní napětí:     24 - 240VAC

Jmenovitý proud:  15A

1fázové relé s integrovaným chladičem, LED indikace sepnutí, na DIN lištu

Polovodičová relé zkráceně nazývaná SSR (z ang. Solid State Relay) jsou elektronická zařízení sloužící ke spínání vysokých proudů. Naše nabídka obsahuje kompletní program pro spínání zátěží od 5 do 125 A, jedno i vícefázová provedení. Relé se dělí podle použití na relé pro spínání odporových nebo indukčních zátěží (také speciální pro změnu směru točení 3fázových motorů) nebo podle velikosti spínaného proudu.

Díky tomu, že neobsahují žádné pohyblivé části jsou odolná proti vibracím a jsou vhodná pro vysoké četnosti spínání. Pracují zcela bezhlučně, což má význam při jejich umístnění v úřadech, čekárnách atd. Navíc je u těchto relé potřeba výrazně nižší výkon pro sepnutí zátěže, mají galvanické odizolování (oddělení) řídících obvodů od výkonových spínacích obvodů a pracují ve shodě s EMC (elektromagnetická kompatibilita).

Životnost SSR je ve skutečnosti neomezená, samozřejmě při podmínce dobrého chlazení. Proto je vhodné, například u chladiče pro statické relé GN, používat teplovodný tmel nebo tepelnou podložku k zajištění dobrého přenosu tepla ze statického relé na chladič. Z tohoto důvodu by se také měl nechat okolo relé volný prostor minimálně 50 mm široký.

Vyrábí se 2 typy statických relé: synchronní provedení (spínání v nule) pro spínání odporových zátěží nebo asynchronní provedení (spínání okamžité) pro spínání indukčních zátěží. Výhoda metody synchronního spínání spočívá v tom, že napětí na odporové zátěži je v okamžiku připojení nulové (odporová topná tělesa, žárovky) a narůstá pozvolna, což například v případě žárovek má značný vliv na prodloužení jejich životnosti.

Řízení vytápění

Tento segment obsahuje většinu nejpoužívanějších aplikací pro polovodičová relé, jako je využítí v potravinářských strojích, lisovacích strojích, ve vzduchotechnice či klimatizačních jednotkách.

Výhody

Teplotní přesnost, dlouhá životnost, jednoduchá montáž na DIN lištu či bezúdržbovost. Vhodné pro ovládání topení, různých ventilátorů, klimatizacínebo pro ovládání ventilů.

Řízení osvětlení

Tato použití se většinou dělí do třech kategorií: divadelní, skladové a komerční. Tady jsou polovodičová relé speciálně navrženy pro konktrétní aplikace.

Výhody

Obast použití: Stmívání světel, tichý chod relé, rychlé přepínání relé, dlouhá životnost, snadné propojení do systému a snížení počtu ovládacích jednotek.

Řízení pohybu

Obsahuje výtahy, zdvihače, kladkostroje, dopravníkové systémy, ventilátory, cvičební-zátěžové zařízení a ovládání ventilů.

Výhody

Vytrvalost, odolnost proti otřesům a vibracím, ”měkký start”, zpětný chod, start bez jisker, rychlé přepínání, žádná údržba.

Typ zátěže Způsob ovládání

Odporová zátěž                       Spínání v nule

Motor                                          Okamžité spínání

Induktivní zátěž cos fi > 0,5    Spínání v nule

Induktivní zátěž cos fi < 0,5    Okamžité spínání

Kapacitivní zátěž                      Spínání v nule

Chlazení

Narozdíl od standardních relé vzniká na polovodičovém prvku určitý úbytek napětí s čímž souvisí vznik tepla. Toto produkované teplo závisí na velikostí spínaného proudu a již při několika ampérech (přibližně 5 A a více) může být kritické a způsobit zničení polovodičového relé. 

 

bez DPH 700.00 Kč s DPH 847.00 Kč